Verslag Tweede Editie


Na een maandenlange voorbereiding, was het vrijdag 14 maart 2014 eindelijk zover: de tweede editie van het Nationaal Appelconcours ging van start. Het Nationaal Appelconcours is een wedstrijd gericht op een hoger beroepsprocedure, die open staat voor alle pleitverenigingen in Nederland. Voor de tweede keer op rij was het Gerechtshof te ’s-Gravenhage gastheer.

 

Om 12 uur opende het Gerechtshof de deuren voor de deelnemers, de juryleden en de trouwe toeschouwers. Het Gerechtshof had bij aankomst een heerlijke lunch georganiseerd. Nadat alle teams waren opgevangen door hun begeleider en iedereen voorzien was van een broodje, heeft mr. J.J. Roos (de voorzitter Afdeling Civiel Recht van het Gerechtshof te ’s-Gravenhage) de dag geopend met het welkomstwoord.

 

De wedstrijd stond in het teken van het intellectueel eigendomsrecht. Fenna Douwenga en Tom Booms hadden een uitdagende casus geschreven over het merkenrecht. Ook de 12 juryleden, bestaande uit leden van de rechterlijke macht, advocaten en academici hadden affiniteit met het intellectueel eigendomsrecht. Maar liefst zeven teams, van de verschillende pleitverenigingen in Nederland, streden op deze dag om een finaleplaats.  De pleidooien werden gevoerd op hoog niveau en de jury was scherp. Gelukkig konden alle deelnemers goed anticiperen op de vragen en opmerkingen van de jury. Het publiek heeft zonder twijfel genoten!

 

Na de twee voorronden heeft de fotograaf een reeks groepsfoto’s geschoten. In de tussentijd werd er door de cateraar van het Gerechtshof een borrel verzorgd. Na de groepsfoto’s kon iedereen bijkomen en napraten over de pleitervaringen. Terwijl de teams gezellig aan het bijpraten waren, werden de scores geteld. De jury-uitslag was duidelijk, beide teams van Eggens hadden het beste gepresteerd. Om de spanning in de wedstrijd te houden, heeft team Eggens II echter, in overleg met de commissie, de finaleplek opgegeven voor de pleiters van DiCiT, die met een minimaal verschil, op de derde plek waren geëindigd. Veel lof voor deze nobele daad gaat uit naar het team bestaande uit Shoukri Elkhaloufi, Justus Heideveld, Stefan Vissink en Nathalie van der Zande!Beide finale teams kregen vervolgens een half uur de tijd om de nieuwe casus voor te bereiden waarna de finale van start ging. Na een spannende nek aan nek race ging DiCiT, bestaande uit Kirsten Banham, Vivian Dank, Naomi Misseyer en Zorana Stefic, er met de winst vandoor. DiCit, van harte gefeliciteerd met deze prestatie! Ook Eggens I, bestaande uit Suzanne van der Burgt, Sharif Ibrahim, Inge Naves en Eline Streefkerk, verdient een lofprijzing voor een mooie tweede plaats!

 

De dag werd afgesloten met een gezellig en smakelijk diner in restaurant ‘Het Pleidooi’.

 

De organisatie kijkt ook dit jaar weer terug op een geslaagde en zeer gezellige dag. We hopen alle verenigingen en sponsoren volgend jaar weer te mogen verwelkomen op de volgende editie van het Nationaal Appelconcours.